|
Flerfaglige forløb SRP |
||
Skrivemetro > Flerfaglige forløb > SRP | Index - Forside | ||
SRP (PT5)
Under fag og datoer kan du finde relevante blanketter til brug i vejledningen og dispensation til at skrive SRP i et fag eller på fremmedsprog.
Forløb I foråret i 3.g skal du udarbejde et studieretningsprojekt (SRP), hvor du arbejder selvstændigt med at fordybe dig i og formidle en flerfaglig og kompleks problemstilling inden for et selvvalgt område. Som afslutning på projektet udarbejdes et skriftligt produkt, der danner udgangspunkt for en mundtlig eksamination. SRP'en vægter dobbelt på dit eksamensbevis svarende til et A-niveau-fag.
I SRP-arbejdet skal du bruge nogle af de redskaber og teknikker, som du har lært i tidligere opgaver, i arbejdet med at udvælge relevant materiale, dokumentere din faglige viden og strukturere en akademisk opgave. Redskaber du også har arbejdet med i de flerfaglige forløb. SRP kan omfatte arbejde med innovation og udarbejdelse af innovative løsningsforslag. Hvis du vil vide mere om innovation, så klik her: Innovation
Studieretningsprojektet kan udarbejdes i forlængelse af faglig viden og metoder, som er indgået i din undervisning i de fag, som studieretningsprojektet omfatter. Dog kan studieretningsprojektet ikke begrænses til fagligt indhold, der allerede er indgået i undervisningen, idet der skal indgå faglig fordybelse i form af nyt materiale, nye faglige vinkler eller et nyt fagligt område.
Indhold Der er afsat 20 timer til forskellige former for vejledning og hjælp i processen. Desuden er der 30 fordybelsestimer til at lave opgaven. Forløbet vil omfatte (se datoer i linket ”fag og datoer” ovenfor):
Se fag og datoer for uddybninger af indholdet og rækkefølgen. Under fag og datoer kan du også finde relevante blanketter til brug i vejledningen og dispensation til at skrive SRP i et fag eller på fremmedsprog.
Særlige krav SRP skrives som hovedregel i to fag, hvor mindst det ene skal være et fag på A-niveau, og mindst et fag skal være et studieretningsfag. Studieretningsprojektet skrives inden for et område og en faglig problemstilling, der giver mulighed for fagligt samspil mellem de to fag, du har haft og valgt. Du kan også i sjældne tilfælde få tilladelse til at skrive i 1 fag, men så kræver det en skriftlig, begrundet ansøgning til rektor (se tidsfrist under fag og datoer). Rektor skal i givet fald godkende, at der skrives i 1 fag.
Problemformulering og opgaveformulering Forud for projektperioden vælger du i samråd med dine vejledere område og faglig problemstilling for studieretningsprojektet. På baggrund heraf udarbejder du under vejledning en problemformulering for projektet. Problemformuleringen skal i kort form afgrænse den faglige problemstilling for projektet ved at angive, hvad der skal undersøges og analyseres, samt angive hvilke materialer og faglige metoder, som du forventer at inddrage i undersøgelsen og analysen. Du afleverer til vejlederne en problemformulering og vejlederne udformer på baggrund af problemformuleringen den endelige opgaveformulering, der udleveres ved projektperiodens begyndelse.
Faglige mål og fagligt indhold (jf. 2.1 Faglige mål i bekendtgørelsen): Som elev skal du kunne: afgrænse, formulere og begrunde en problemformulering på baggrund af en kompleks faglig problemstilling besvare en stillet opgaveformulering, således at der er overensstemmelse mellem opgaveformuleringen og opgavebesvarelsen
Hvis studieretningsprojektet omfatter innovation, skal du kunne udvikle og vurdere innovative løsningsforslag.
Tidsplanen fremgår af fag og datoer
Du kan her se nogle eksempler på opgaveformuleringer og de tilhørende besvarelser, der alle er top-besvarelser: Nogle af opgaverne er fra den gamle ordning, hvor der var et abstract på dansk fremfor et resume på dansk. De bliver løbende udskiftet:
Læs om hvordan man laver et resume på dansk her: http://www.frborg-gymhf.dk/metro/sider/side40.htm På denne side (http://www.frborg-gymhf.dk/metro/sider/side22.htm) kan du læse om, hvordan man laver henvisninger, citater mv. Hvis du har brug for hjælp til at udarbejde en litteraturliste, så kan du læse mere her: http://www.frborg-gymhf.dk/metro/sider/side274.htm
Den mundtlige eksamination og bedømmelsen Den mundtlige eksamination afholdes i eksamensperioden i slutningen af 3.g. Eksaminationstiden er ca. 30 minutter. Der gives ingen forberedelsestid. Eksaminationen tager udgangspunkt i din præsentation af projektets centrale problemstillinger og vigtigste konklusioner. Præsentationen har en varighed på op til 10 minutter. Eksaminationen former sig derefter som en faglig samtale mellem dig, eksaminator og censor med udgangspunkt i den mundtlige præsentation og det skriftlige produkt. I fremlæggelsen og den efterfølgende samtale skal der indgå metodiske og basale videnskabsteoretiske overvejelser, som er relevante i forbindelse med projektets gennemførelse.
Bedømmelseskriterier Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilken grad din præstation opfylder de faglige mål:
Ved det skriftlige produkt lægges vægt på:
den faglige formidling og fremstillingsform.
Ved den mundtlige prøve lægges vægt på:
Hvis studieretningsprojektet omfatter innovative løsningsforslag, indgår din evne til at udvikle og vurdere løsningsforslag i bedømmelsen. Hvis det skriftlige produkt helt eller delvist er udarbejdet på et fremmedsprog, er kravene til den sproglige udformning de samme, som hvis det var udarbejdet på dansk.
Der gives én karakter ud fra en helhedsvurdering af din præstation omfattende det skriftlige produkt og din mundtlige præstation.
PP: SRP - formalia og bedømmelseskriterier
Omfang Opgaven bør have skolens forside, evt. din egen forside, dansk resumé, indholdsfortegnelse, indledning med opgaveformulering, (eventuelt metodeafsnit), besvarelse af opgaven, konklusion, litteraturliste og eventuelle bilag. 15-20 normalsider er ofte normen. Indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, grafer, illustrationer etc. medregnes ikke i sidetallet (se link til indholdsfortegnelse, litteraturliste og noter under nyttige links). Heller ikke når de er placeret inde i teksten. Resuméet medregnes i sidetallet. En normalside er ca. 2400 enheder med mellemrum, hvilket svarer til, at en opgave normalt max. må fylde 48.000 enheder med mellemrum. Find materiale - SRP Det er vigtigt, at du begynder at lede efter materialer til din SRP i god tid: Så er der tid til at udvælge, bestille hjem og læse inden skriveperioden. Rigtig mange 3.g-elever vil gå i gang i starten af foråret med at finde materialer til deres SRP - både her på Frederiksborg Gymnasium og HF og i resten af landet. Og du kan være ret sikker på, at der er andre, der også skal skrive om dit emne eller et emne, der minder om dit, så der bliver rift om materialerne. Også derfor bør du begynde søgningen tidligt i forløbet og så løbende indkredse dit fokus og dine emnesøgninger. At lede efter og finde materialer er altså en proces, der kommer til at foregå ad flere omgange.
Du kan her finde gode råde om indsamling af materiale her.
Anbefalede biblioteker og databaser.
Studiecenteret er åbent hver dag fra kl. 8.00-16.00, og du er altid velkommen til at spørge om hjælp til din søgning, men prøv først selv.
Kontakt: Hanne Tingleff er leder af Studiecentret og bibliotekar. Skriv til HT i Lectio. Ilse Pedersen er medhjælper i Studiecentret.
Snyderi Snyderi i SRP-opgaven har - ligesom snyderi ved anden eksamen - meget alvorlige konsekvenser. Ved formodning om snyderi bliver rektor straks underrettet. Bliver formodningen bekræftet medfører snyderiet, at du skal skrive opgaven om ved næste skoleårs opgaveskrivning. Du kan således ikke få udstedt dit eksamensbevis før ved næste eksamenstermin. Det er snyderi, hvis du afleverer et studieretningsprojekt, som du ikke selv har udarbejdet. Det er ligeledes snyderi, hvis du har skrevet væsentlige dele af fra en kilde uden at anføre det ved citation og henvisning. Det vil også blive betragtet som snyderi, hvis du medvirker til andres snyd ved f.eks. at lade andre afskrive din opgave (læs om Dokumentation under nyttige links).
Ved sygdom Kontakt skolen (tel. 48201040). Du skal kunne dokumentere din sygdom (lægeerklæring).
Klagesager Ønsker du at klage over en karakter, skal du indgive en skriftlig klage til rektor senest 2 uger efter at karakteren er meddelt. Klagen skal være dateret, og hvis dette ikke er tilfældet, skal rektor anføre dato for klagens modtagelse. Er klagefristen overskredet, skal rektor afvise klagen. I klagen skal klagepunkterne præciseres og begrundes. Du kan altså ikke nøjes med at hævde, at din opgave er helt urimeligt bedømt og bør have en højere karakter. Du skal argumentere for dit synspunkt. Rektor træffer herefter afgørelse om hvorvidt:
Hvis opgaven skal bedømmes om, kan det resultere i en lavere karakter.
VIDENskabsteor-model-og-begreber.pdf Studieretningsprojektet - den mundtlige del (doc) Videnskabsteori - begrebsliste_FGC4 Fodnoter, indeks mm (tekstbehandling) Korrekt citater og kildeangivelser (dok) Den videnskabelige basismodel: https://www.youtube.com/watch?v=gKbaE8a7Z44 (kopier evt linket til en browser hvis der er problemer)
Vejledning og læreplan for SRP Basalvidenskabsteori studieplan FGC4
|