Skriv i fagene
Dansk

Skrivemetro  >  Skriv i fagene  > Dansk  > Skrivehandlinger > Redegørelse Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Redegørelse

 

En redegørelse er en særlig form for forklarende gengivelse af det centrale indhold i en tekst (forlægget). I dansk stil fx altid i prøvegenren kronik - og da: af synspunkterne i en tekst.

Redegørelse er ikke det samme som referat og resumé. Fælles er at de frasorterer detaljer og sammentrænger forlægget, at de gør det uafhængigt af forlæggets sprog, uden afsmitning derfra, og at de gør det neutralt, dvs.: helt uden ens egne synspunkter og holdninger.

Referatet gengiver i forkortet form forlæggets indhold og følger dets rækkefølge. Resuméet gengiver det i så kort form at det kræver (og viser) en større grad af selvstændig sammentrængning og dermed mere overblik. Det er derfor du normalt ikke skal referere, men hellere resumere teksten: det giver flere points ved eksamen!

Men redegørelsen fremstiller forlæggets indhold i en systematisk orden (rækkefølge) som du selv har fundet frem til. Du viser netop din selvstændighed ved at gå på tværs af forlæggets disponering.

Redegørelse er nederste trin i Blooms taksonomi, men kan være en krævende opgave. 

Du kan dele processen op i flere kompetencer og faser:

  1. Du skal gennem omhyggelig læsning skabe overblik over tekstens indhold og argumentation: Hvad er overordnede synspunkter og påstande, hvilke argumenter og eksempler gives der som begrundelser? Måske indeholder teksten flere synspunkter som du skal stille over for hinanden. Det er her afgørende at du undersøger hvem der står for hvilke synspunkter, fx om tekstens forfatter er en journalist der blot formidler andres synspunkter uden selv at anlægge et. Det er en typisk fejl i redegørelser at "gå galt i byen" her.

  2. Hermed foretager du en udvælgelse og sorterer det mindre væsentlige fra, fx den journalistiske servering med underholdende detaljer m.m.

  3. Desuden giver du en selvstændig disponering og formulering af stoffet: I stedet for referatets 'først siger teksten x, så siger den y', stiller du måske stoffet op i kontrastform: 'Hovedproblemstillingen er XX. Men A mener dit, B mener dat om dette spørgsmål. A's hovedsynspunkt er at..., til støtte herfor hævder A at...'

 

 

 

 

 

Nyttige links: