|
Større skriftlige opgaver SRP Formalia |
|
Skrivemetro > Større skriftlige opgaver > SRP formalia | Linjeoversigt - Index - Forside | |
Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensdisciplin, der optræder med en selvstændig A-niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset. Der er tale om en individuel opgave. SRP udarbejdes i 2 fag. Det ene fag skal være et studieretningsfag, som du har på A-niveau eller et studieretningsfag på B-niveau, som du har hævet til A. Det andet fag i studieretningsprojektet skal være et fag på mindst B-niveau. Det kan være et studieretningsfag på A-eller B-niveau, et obligatorisk fag på A-eller B-niveau eller et valgfag på A-eller B-niveau. Du kan også i sjældne tilfælde få tilladelse til at skrive i 1 eller 3 fag, men så kræver det en skriftlig, begrundet ansøgning til rektor senest 4. oktober. Hvis du skriver i 1 fag skal det være i et studieretningsfag på A, der ikke er hævet fra B. Studieretningsprojektet skrives i perioden 5. til 19.. december 2013. Der er ingen undervisning i denne periode. Hvis der skrives i eksperimentelle fag og/eller i samarbejde med eksterne partnere (virksomheder, uddannelsessteder), kan skrivedagene være placeret anderledes.
Valg af fag Du vælger selv, inden for hvilke fag, du vil skrive projektet. Valg af fag for SRP i skoleåret 13/14 sker senest onsdag d. 23. oktober 2013. Denne dato er sidste frist for at aflevere forsideblanketten udprintet med angivelse af navn, klasse, fag, niveau, lærere og lærerunderskrift på kontoret. Dine lærere skal have godkendt valget af fag ved at skrive under. Kombinationen af fag kræver, at der kan ske en faglig fordybelse i begge fag og i området. Blanketten kan du hente elektronisk via hjemmesiden eller dit skema i lectio. Vær opmærksom på at hvis du ønsker at skrive i 1 eller 3 fag, skal du senest fredag d. 4. oktober aflevere en skriftlig ansøgning til rektor med angivelse af fag, område og hvilke flerfaglige tilgange, opgaven arbejder med.
Indledende vejledning I slutningen af september måned vil du ved en morgensamling blive orienteret generelt om skrivningen af SRP og i løbet af oktober måned vil du i timerne i dine A- og B-niveaufag få en orientering om SRP af dine faglærere. Onsdag d. 2. oktober vil der fra kl.13:50 være mulighed for at besøge vejledningscaféen på skolen, hvor du kan få afklaret, hvilke afsluttede fag og hvilke områder, der er mulighed for at arbejde med i projektet. Herefter skal du selv henvende dig til en af de lærere, du har i 3g i et studieretnings A-fag eller et studieretnings B-fag, som du har hævet til A. Denne lærer skal hjælpe dig med at vælge fag og evt. afgrænse området for dit projekt. Når du så d. 23.. oktober har afleveret din udprintede og udfyldte forsideblanket på kontoret, får du i slutningen af oktober tildelt en eller to vejledere. Denne vejleder/disse vejledere er ikke nødvendigvis dine egne lærere, men de har ligesom dine lærere kompetence i projektets fag.
Individuel vejledning Resten af vejledningen varetages af de udpegede vejledere. Vejlederen kan hjælpe dig med yderligere at afgrænse området for din opgave, kan vejlede dig, hvis der opstår tvivlsspørgsmål og er endvidere den, der formulerer projektets endelige titel, som du får udleveret d. 5. december. Den væsentligste vejledning foregår altså inden d. 5.. december, især ved valg af område, ved indsamling af stof og ved indkredsning af emne og problemstilling. Bed din vejleder udlevere en kopi af læreplanen i de fag, du har valgt at skrive i - her er kravene i forhold til det pågældende fag specificeret - eller hent det på MBU’s eller skolens hjemmeside. Du bør i hele perioden have løbende kontakt med din vejleder om arbejdet med opgaven. Vejlederen holder møde med de enkelte elever dels på de fastsatte vejledningsdage d.31. oktober og 1.. november og d.18. og 19. november og d.9. og 10. december og dels ved henvendelse fra dig. Kontakt selv din vejleder både med spørgsmål og ideer. Jo mere du holder dine vejledere underrettet om, hvad du gerne vil beskæftige dig med i opgaven, jo bedre mulighed har de for at give dig præcise råd, og jo større er sandsynligheden for at opgaven bliver stillet, som du ønsker det. Elev og vejleder kan diskutere opgavens afgrænsning og indhold igennem, men den helt præcise ordlyd udleveres først d. 5.. december. Det er stærkt tilrådeligt at fordele arbejdet med at sætte dig ind i området og dets problemstillinger over månederne september, oktober, november. Du skal med andre ord kende dit materiale inden 5.. december og vide, hvad det rummer, dvs. have orienteret dig i det valgte materiale. Det er muligt at modtage vejledning i hele opgaveforløbet. Sørg for at lave en aftale med dine vejledere om, hvornår de f.eks. besvarer mails. I processen med at indsamle materiale vil det være naturligt at bruge Studiecenteret. Du vil med klassen desuden få et søgekursus i månederne op til skriveugerne.
Udlevering af opgaven Opgaveformuleringen udleveres torsdag d. 5.. december kl. 14:00 i kantinen. Formuleringen skal være konkret og afgrænset, og den skal i præcise vendinger angive, hvad der kræves af dig. For elever, som skriver opgave i eksperimentelle fag eller samarbejder med eksterne partnere, kan der gælde andre tidsrammer.
Opgaveugerne Der er afsat 50 elevtimer til arbejdet med opgaven. I de to skriveuger fra d. 5.. til d. 19.. december er der ingen undervisning. I hele forløbet skal du have mulighed for at komme i kontakt med vejlederne. Kontakten i skriveugerne kan ske telefonisk eller via mail. Skolen er lukket i weekenden. I nogle fag kan det være oplagt, at der arbejdes med eksperimenter i forbindelse med opgaven. Hvis det er påkrævet, at du har adgang til skolen i weekenden, må du træffe aftale med din vejleder. Kopiering af opgaver kan ske i kælderen på pædagogisk værksted torsdag d. 19.. december kl.12:00-14:00. I dette tidsrum vil du kunne få hjælp til kopiering.
Sprog Alle opgaver udformes normalt på dansk. Hvis et eller flere fremmedsprog indgår i projektet, kan opgaven helt eller delvist udarbejdes på et af de pågældende sprog. Du skal dog kunne beherske dette sprog mindst lige så godt som dansk, da kravene til opgavens sproglige udformning er de samme, uanset om den er skrevet på dansk eller fremmedsprog. Ved opgaver, hvori et eller flere fremmedsprog indgår, skal en del af de anvendte kilder være på det/de fremmede sprog, og der skal citeres relevant herfra.
Omfang Der er ingen faste retningslinier for besvarelsens omfang, og omfanget kan ikke indgå som et selvstændigt bedømmelseskriterium. Omfanget kan evt. fremgå af opgaveformuleringen. Hvis ikke andet fremgår vil 15-20 sider være normalt. Indholdsfortegnelse, abstract, noter, litteraturliste, grafer, illustrationer etc. medregnes ikke i sidetallet. Heller ikke når de er placeret inde i teksten. En normalside er ca. 2400 enheder med mellemrum, hvilket svarer til, at en opgave normalt må fylde max. 48.000 enheder med mellemrum
Aflevering Senest torsdag den 19. december kl. 14:00 skal du på kontoret aflevere 4 eksemplarer af opgaven i hver sin farvede mappe. Husk at den udfyldte forside-blanket med din underskrift skal være opgavens forside. Du må gerne aflevere tidligere. Overskrider du denne tidsfrist, har du afbrudt dit studieforløb. Du skal skrive alle fire eksemplarer under på sidste side af den egentlige tekst (dvs. efter konklusionen), ligesom du skal påføre navn og klasse på bilagsmateriale som f.eks. CD-rom, USB o.lign. Bemærk at det er dit eget ansvar, at disse fire eksemplarer samt lectioeksemplaret bliver afleveret/uploaded rettidigt. Det betyder med andre ord, at du selv har ansvaret for at tekniske hjælpemidler fungerer, således at tidsfristen ikke overskrides. Ved brug af PC tæller det ikke som undskyldning ved for sen aflevering, at der er fejl i tekstbehandlingsprogrammet, på harddisken eller printeren. Sørg for at sikkerhedskopiere løbende - hav kopi og back-up fil af din tekst både på harddisk og på et flytbart medie eller i ”skyen”. Det er ligeledes tilrådeligt at skrive de enkelte sider ud løbende, så man i det mindste har dem, hvis systemet skulle bryde ned.
Sygdom Hvis du bliver syg i opgaveugerne, skal du straks underrette rektor og fremskaffe en lægeattest. Rektor beslutter, om du evt. kan få forlænget skriveperioden, eller om du skal op til sygeeksamen. Der må ikke bruges undervisningstid i 3.g ud over de afsatte opgaveuger til afvikling af sygeeksamen i Studieretningsprojektet. Du kan skrive sygeopgave inden for samme fag og område, men der skal formuleres en ny titel.
Klagesager Ønsker du at klage over en karakter, skal du indgive en skriftlig klage til rektor senest 2 uger efter at karakteren er meddelt. Klagen skal være dateret, og hvis dette ikke er tilfældet, skal rektor anføre dato for klagens modtagelse. Er klagefristen overskredet, skal rektor afvise klagen. Originalopgaver, der skal ligge til grund for behandling af klagesager, må derfor ikke udleveres før efter klagefristens udløb. Derimod kan du, hvis du ønsker at klage, få udleveret kopien af opgaven (hos vejlederen) til brug for udfærdigelse af klagen. Kopien leveres tilbage til skolen sammen med klagen. I klagen skal "klagepunkterne præciseres og begrundes". Du kan altså ikke nøjes med at hævde, at din opgave er helt urimeligt bedømt og bør have en højere karakter, du skal argumentere for dit synspunkt. Rektor træffer herefter afgørelse om hvorvidt · Klagen skal afvises · Opgaven skal bedømmes om · Du skal tilbydes at skrive en ny opgave Hvis opgaven skal bedømmes om, kan det resultere i lavere karakterer.
Snyderi Snyderi i forbindelse med Studieretningsprojektet har - ligesom snyderi ved anden eksamen - meget alvorlige konsekvenser. Ved formodning om snyderi skal rektor straks underrettes. Bliver formodningen bekræftet medfører snyderiet, at eleven skal skrive opgaven om ved næste skoleårs opgaveskrivning. Eleven kan således heller ikke få udstedt sit eksamensbevis, før ved næste eksamenstermin. Det er ukorrekt besvarelse, hvis en elev i et sprogfag udelukkende har arbejdet med dansk tekst som primær kilde. Det er snyderi, hvis en elev afleverer et studieretningsprojekt, som hun/han ikke selv har udarbejdet. Det er ligeledes snyderi, hvis en elev har skrevet væsentlige dele af fra en kilde, uden at anføre det ved citation og henvisning. Det vil også blive betragtet som snyderi, hvis man medvirker til andres snyd ved f.eks. at lade andre afskrive sin opgave. I det tilfælde, vil man modtage en skriftlig advarsel.
|