Skriv for at formidle
Argumentation

Skrivemetro  >  Skriv for at formidle   >  Argumentation > Appelformer

Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Appelformer

 

Det meste af det vi tænker på og taler om er præget af både vores følelser og vores intellekt, også når vi mener at være strengt objektive. Et emne som forurening er et godt eksempel på at facts kan tolkes på mange måder, fordi følelserne også spiller ind. På samme måde forstår vi også det andre siger både med vores følelser og vores fornuft.

Logos, etos og patos er navnene på tre grundlæggende måder, du kan appellere til din læser. Meget kort sagt kan du satse på logik, troværdighed eller følelser. Som regel inddrager man alle tre appelformer i større eller mindre omfang. Her er det væsentligt at kende sin modtager og den kommunikationssituation, man er en del af .

 

Logos  - fornuften

-         Med logos appellerer du til modtagerens fornuft ved at bruge en saglig argumentation. Det er denne appelform, du oftest skal bruge, når du skriver i gymnasiet.

-         Logos handler om selve argumentationen (se argumentation). Jo bedre din argumentation (dine belæg) er underbygget, jo mere appellerer den til modtagerens fornuft og logiske sans, eller altså hans/hendes logos. Man kan styrke sin logosappel ved f.eks. at bruge statistikker eller andre fakta som er grundigt undersøgt, samt henvise til troværdige kilder.

-         Logos er den appelform som oftest er den vigtigste i debatoplæg, avisledere, fagbøger og lign.

-         En måde at virke logospræget på er at bruge mange fagudtryk og fremmedord. Men hvis de ikke dækker over et sagligt og velunderbygget indhold, styrker det i længden ikke logos.

 

 

Etos  - troværdigheden

-         Etos handler om graden velvilje, som afsenderen nyder hos modtageren (‘etos’ kan oversættes med afsenderens karakter og troværdighed). Her spiller du på din egen eller andres troværdighed. F.eks. vil de fleste mennesker tro mere på deres læge end på ekspedienten i bagerforretningen når det drejer sig om et sundhedsproblem.

-         Etos handler altså delvis om at modtageren skal tro på at du ved hvad du taler om. Men det handler også om at de tror på at du er ærlig og vil dine tilhøreres bedste.

-         Den måde du taler på bidrager også til din etos: hvis du taler engageret og har en klar disposition som det er let for tilhøreren at følge, vil han/hun være mere tilbøjelig til at acceptere dit argument.

-         Troværdighed i gymnasiet skabes også vha. dokumentation.

 

Patos  - følelserne

-         Når man bruger patos appellerer man til følelser, f.eks. vrede eller begejstring. Hvis du bruger patos, kan det være for at tale til modtagerens drømme, forfængelighed, selvfølelse eller nationalfølelse. I mundtlige oplæg kan patos være meget nyttigt for at få tilhøreren ”med”. Det kan f.eks. opnås ved at bruge eksempler med mennesker, eller vha. humor.

-         Patos kan også ligge i selve sprogbruge, f.eks. vha. gentagelser. Et berømt er Martin Luther Kings tale hvor han gentager ”I have a dream” 8 gange. Et andet eksempel er reklamer, som ofte baserer sig på en patosappel.

-         I de skriftlige opgaver du skal lave i gymnasiet er patos som regel ikke særlig relevant.

  

 

Taget fra Fredericias metro:  http://skriftlighed.fr-gym.dk/struktur/Struktureret_skrivning/Appelformer.html