Skriv i fagene
Spansk

Skrivemetro  >  Skriv i fagene >  Spansk

Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Ny eksamensform fra student 2020

 

Du kommer op til en 4 timers skriftlig eksamen. Første del er på en time uden hjælpemidler, som skrives på papir i hånden. Anden del er en tekstdel, og du må bruge alle hjælpemidler, men ikke gå på nettet eller på anden måde kommunikere med andre. Man må dog gerne bruge Gyldendals Online Ordbøger. Ordbogen.com kan også bruges, hvis man selv har købt adgang til den. Bemærk at alle oversættelsesprogrammer (som Google Translate eller lignende) er strengt forbudte. Hvert år har vi på landsplan spanskelever, der har snydt til eksamen, og som derfor ikke bliver student. Så det er vigtigt! Ønsker du at bruge en anden ordbog end Gyldendals, så spørg din lærer inden for en sikkerheds skyld. Bemærk, at der kan komme mindre justeringer, f.eks. et lidt mindre antal ord eller et ændret antal genrer. Der skulle komme afklaring senest jul 2018. Formen er dog overordnet som beskrevet nedenfor.

 

Forberedelse;

Alle skolens elever har til daglig adgang til Gyldendals Online Ordbøger gennem Uni-login. Kort inden eksamen bliver det muligt via Lectio at downloade en tidsbegrænset version. Dette er en stor fordel under eksamen. Hvis Gyldendals Online Ordbøger skulle gå ned (og det er sket før), har man så et værktøj på computeren. Tjek, at du ved, hvordan man kan finde bøjede verber i Gyldendals Online Ordbøger inden eksamen. Man kan også medbringe verbebog, eller downloade en online verbebøjer. F.eks. via www.ultralingua.net . Der er 10 dages gratis prøveversion, eller man kan købe for ca. 200kr.

Husk også din grammatik og tjek at du kan finde rundt i den. Sæt gerne labels ved vigtige emner; Kan du finde og forstå artikel om gustar, perfektum (før nutid), præteritum/imperfektum, verbalperifraser (tengo que hablar) og konjunktiv? Se i øvrigt ude på hovedsiden for spansk på skrivemetroen, hvordan man kan forberede sig uanset prøveform.

 

Første delprøve

Første delprøve er en time uden hjælpemidler, som skrives på papir i hånden. I første delprøve skal du læse en tekst på en halv til en hel normalside. Derefter skal du løse 14 opgaver, der tager udgangspunkt i det læste. Det starter altid med at bestemme tekstens genre, tekstens tema og tekstens formål ud fra nogle valgmuligheder. Derefter kommer 11 andre forskellige opgavetyper, der varierer fra gang til gang. En opgave kan f.eks. være, at du skal kombinere nogle spørgsmål og svar, at du skal afslutte nogle sætninger eller at du skal vælge en korrekt oversættelse ud fra flere muligheder. Det fylder tit 8-10 sider, og du udfylder direkte på det udleverede ark. De fleste har travlt i denne time, så pas på ikke at gå i stå, men gå videre, hvis der er noget, du ikke kan svare på. Du skal ikke forklare en masse grammatik, som i f.eks. engelsk, men skal vise, at du kan BRUGE grammatik i praksis, og at du har et ordforråd i spansk, så du både kan forstå og skrive korrekt og varieret spansk. Første delprøve vægter 1/3.

 

Anden delprøve 

2. delprøve får du udleveret elektronisk efter en time. Bemærk at en kopi af 1. delprøve også ligger elektronisk med 2. delprøve. Til 2. delprøve har du 3 timer, og du skal tage udgangspunkt i teksten fra 1. del og en eller flere tekster, videoklip (med spanske undertekster) eller billeder fra 2. delprøve. Det præcise antal ord, men der står sandsynligvis ca. 300 ord, ud fra opgaveformuleringen. Der er tre vigtige krav til 2. delprøve. Det skal tilhøre en bestemt genre, du skal bruge 10 ”benspænd” fra en kasse i opgaveformuleringen (gloser bøjet i en bestemt form) og du skal bøje 3 verber fra kassen i tider/former, som du får at vide i opgaveformuleringen.   

De fire genrer er artikel (til f.eks. et skoleblad), læserbrev, dagbog/personlig blog og brev/e-mail. Om de fire genrer gælder:

En artikel:

Du behøver ikke at opstille i spalter, men det må du gerne. Det der er vigtigt er, at du skal kommunikere et budskab ud til en modtager. Forestil dig, at du er journalist og tænk over hvem modtageren er (det står typisk i opgaven). Du har noget information fra tekster evt. inkl. billeder og videoklip, som du skal videreformidle. Det er en hyppig faldgrube her bare at kopiere tekst ind fra de opgivne tekster. Forsøg at formulere dig frit, men med udgangspunkt i det du får oplyst.

Et læserbrev:

Modsat en artikel, skrives et læserbrev af en læser, og ikke af en journalist. Her må der gerne være personlige holdninger fra ”læseren”, men læserbrevet kan også være mere oplysende med gode argumenter for en sag. Læserbrevet kan både være til en avis og til en blog.

En dagbog.

En dagbog er meget mere uformel. Den kan være privat, eller kan skrives son en personlig blog. Her er det vigtigt at du skriver et til flere indlæg, der kommer i rækkefølge, og som har dato på hver. Man skriver typisk om sin hverdag, sine tanker, sine holdninger og sine ønsker i en dagbog. Det samme gør man på en personlig blog.

Et brev

I et brev er det vigtigt hvem afsender og modtager er. Det står i opgaveformuleringen. Man indleder typisk med kære (Querido/querida), hvis det er meget formelt med ”ærede” (Estimado/estimada), og hvis det er mellem venner med hej (hola). Man kan afslutte med Saludos (almindeligt/formelt), Saludos cordiales (mere formelt) eller besos/abrazos (til en nær ven). Ligesom med de første og sidste ord i et brev varierer brevet efter om det er formelt eller uformelt. Det kan skrives som en e-mail.  På et brev tilføjes tit dato, og hvor man skriver fra i højre hjørne.

 

Benspænd

Alle benspænd udover verber skal stå i den form, som de står i, i kassen i opgaveformuleringen. Hvis du f.eks. skal bruge ”sus”, tæller det ikke med ”su amigo”, så skal du bruge ”sus amigos”. Verber skal du dog selv bøje. De står i infinitiv i kassen.

 

Verber

Nedenfor ses verber brugt i forskellige former eller tider til inspiration:

Præsens/nutid – Juan habla con Pedro (Juan snakker med Pedro)

Perfektum/førnutid - Juan ha hablado con Pedro (Juan har snakket med Pedro)

Præteritum – Juan habló con Pedro ayer (Juan snakkede med Pedro i går)

Imperfektum – Juan hablaba por teléfono cada noche (Juan snakkede i telefon hver aften)

Pluskvamperfektum/ førdatid- Juan había hablado por teléfono (Juan havde snakket i telefon)

Estar+ gerundium/ Udvidet tid – Juan está hablando con Pedro (Juan står og snakker med Pedro)

Gerundium (lang tillægsform) – Juan está hablando con Pedro (Juan står og snakker med Pedro)

Præsens konjunktiv (nutid ønskemåde) – No creo que hables tanto con tu madre, Juan. (Jeg tror ikke, at du snakker så meget med din mor, Juan)

Imperfektum konjunktiv (datid ønskemåde) – Si Juan tuviera mucho dinero hablaría menos con su madre. (Hvis Juan havde flere penge, snakkede han mindre med sin mor)

Konditionalis (fortidsfremtid) – Si Juan tuviera mucho dinero hablaría menos con su madre. (Hvis Juan havde flere penge, snakkede han mindre med sin mor)

 

Tjekliste

Når du er færdig, skal du både tjekke om indhold og sprog er blevet, som du ønsker det.

I forhold til sprog:  

  • Er alle verber bøjet i rigtig tid og person (husk at ord som gente og familia er entalsord)?

  • Er der nogle uregelmæssige verber (uregelmæssige verber er ikke markeret i Gyldendals Online Ordbøger, så bruger du et verbum, som du ikke kender i forvejen, så slå gerne op, hvordan du bøjer det)?

  • Husk at du ikke skal bøje verber der står i infinitiv på dansk. F.eks. Jeg vil synge - quiero  cantar

  • Tjek om substantiver, adjektiver og artikler er bøjet i rigtig køn og tal. F.eks. Las chicas son simpáticas

  • Undersøg om der indgår gustar (og tilsvarende interesar, encantar og importar), hvor subjektet er det som de kan lide, og der skal et dativpronomen foran (me, te, le, nos, os, les).

F.eks. Carmen og José kan lide is. A Carmen y José les gusta helado (is er ental, og derfor er gustar i ental)

 

I forhold til indhold, så tjek:

  • Har du har svaret i den rigtige genre?

  • Har du både inddraget tekst 1 OG mindst én af de øvrige udleverede elementer (tekst/videoklip/billeder)?

  • Har du svaret på opgaveformuleringen (læs lige igennem igen, hvad der stod, du skulle)

  • Har du vist ejerskab til sproget. Dvs. kan man se, at det er dig der selvstændigt har formuleret opgaven. Det er let at tjekke, når man har en første del uden hjælpemidler. Pas igen på: Google Translate osv. giver altså en snydesag, og kan gøre, at du ikke bliver student!

  • Er der rigtigt antal ord (som regel 300 ord +/- 10%). Du kan skrive til sidst, hvor mange ord, du har brugt, men det er der ikke noget krav om.

  • Skriver du frit, eller er det meste citater fra teksten? Formulér dig så frit som muligt, men brug gerne gloser fra teksterne.

  • Hvis du kan, har du så lavet sproglig variation i din besvarelse (brug gerne flere tider end bare nutid, brug verbalperifraser osv. – men kun det du ved, du kan styre).

 

 

 

Besøgstæller