Skriv for at formidle
Præsentationer

Skrivemetro  >  Skriv for at formidle    >  Præsentationer Linjeoversigt   -  Index   -   Forside

Mundtlige præsentationer

Bag en mundtlig præsentation ligger et  -eller ofte flere – skriftlige produkter.

Du skriver når du ideudvikler og tager noter. Du kan bruge teknikker som hurtigskrivning  eller mindmap undervejs i processen.

Selve præsentationen består ofte af to skriftlige produkter.


 

 

Visuelle præsentationer (fx Power Point) - form og indhold

Du kan få en meget detaljeret gennemgang af den gode Power Pointpræsentation her: http://www.slideshare.net/satyajeet_02/how-to-make-effective-presentation/

Overordnet er der 5 bud, som gælder den gode præsentation. En del får du forærende ved at vælge et færdigt diasdesign:

  • Stor – skriftstørrelsen skal være let at læse. Arial str. 24 eller større. Prøv selv at vurdere din præsentation fra den fjerne ende af klassen. Eller hvis du står to meter fra skærmen.

  • Enkel - det enkelte slide skal være enkelt udformet. Max 6 linjer med max. 7 ord pr. linje. Undgå at bruge mange forskellige farver og visuelle effekter (fx blinkende bogstaver, ”sjove” overgange). Hold dit budskab på det enkelte slide enkelt og entydigt.

  • Tydelig – sørg for at dit layout gør skriften tydelig og let at læse. Undgå for mange indholdsmæssige detaljer. Gør dig klart, hvad du vil formidle med slidet. Din pointe skal være let at læse. Jo større skrift desto vigtigere er informationen. Brug skriftstørrelsen til at skabe hierarki i informationerne.

  • Fremadskridende – dit oplæg skal være veldisponeret. Brug fx talekort for at sikre dette. Vær sikker på, at der er en rød tråd i oplægget. Husk, at den er meget vanskeligere at følge i et mundtligt oplæg end hvis man læser selv.
    Begynd gerne oplægget med en kort gennemgang af din disposition.

  • Konsekvent – forskelle tiltrækker sig opmærksomhed. Dvs. hvis du bruger forskellige skrifttyper eller farver, så brug dem bevidst til at sikre, at det er det vigtige, de fremhæver. Tjek din præsentation igennem med kritiske øjne for at se, om layoutet er konsekvent.

 

 

Præsentationsprogrammer

Et meget velkendt præsentationsprogram er ”Power Point”, som er inkluderet i Officepakken. Er du Mac-bruger, og har du Apples ”iWork” pakke, hedder det tilsvarende program ”KeyNote”.

Hvis du er glad for at arbejde med mind-maps i det daglige, er det muligt, at du vil foretrække et af de web-baserede præsentationsprogrammer popplet (www.popplet.com) eller prezi (www.prezi.com).

På disse links finder du vejledninger i, hvordan programmerne virker:

PowerPoint: http://www.youtube.com/watch?v=3ZUwFwooMrY

KeyNote: http://www.youtube.com/watch?v=6yp2dL7Mx5o

Popplet: http://www.youtube.com/watch?v=D624wGdcH14

Prezi: http://www.youtube.com/watch?v=_XtjBxGzFkc

 

 

 

Talepapir

Når man læser, kan man selv styre tempoet. Desuden har man mulighed for at kigge tilbage og frem for at orientere sig i teksten. På den måde har man gode muligheder for at styre forståelsesprocessen. Når man sidder som tilhører til et mundtligt oplæg, har man ikke samme mulighed, og det er derfor vigtigt, at et talepapir tager hensyn til, at tilhørerne har brug for at vigtige pointer fremhæves og evt. gentages gennem oplægget.

Din præsentation skal have et klart fokus

 

Det er vigtigt, at du har gjort dig helt klart, hvad dine vigtigste pointer og argumenter er, for at du er parat til at uddybe og evt. gentage dem. Det er desuden vigtigt, at dit oplæg har en klar struktur.

 

Du kan fx bygge dit mundtlige oplæg op således:

  • Et anslag, hvor du fanger dine tilhøreres opmærksomhed. (Fx noget, de kan genkende eller undre sig over)

  • En indledning, hvor du præsenterer din hovedpåstand/pointe.

  • En midterdel, hvor du præsenterer detaljerne – gerne på en måde, så de fremstår som argumenter for din hovedpåstand eller pointe.

  • En afslutning, hvor du samler op.

Du kan bruge flg. talekort (dok) som skabelon.
 

 

 

Nyttige links

 

 

 

Mest for lærerne

Gør de skriftlige afleveringer mundtlige.

Der er forskellige webbaserede værktøjer, som er elevvenlige, og som åbner mulighed for, at eleverne afleverer deres skriftlige opgaver som mundtlige afleveringer. Opgaverne kan fx afleveres i dropbox eller som et link på lectio.

Eleverne kan optage sig selv på webcam med programmet mailvu. (www.mailvu.com) Det kræver at eleverne har webcam og mikrofon integreret i deres computer.

Eleverne kan optage speak henover skærmbilleder. Fx med programmet screencast-O-matic. Hjemmeside: http://www.screencast-o-matic.com

Der ligger et væld af ideer til “mundtlige afleveringer” under punkterne “Video” og “lyd” på skolekom-konferencen. IT-tips&tricks